Ladugårdsförmännens Riksförbund

 

 

LR-stämman på Åsbro 18-19 april!

Den 18-19 april höll Ladugårdsförmännens Riksförbund stämma på Åsbro kursgård mellan Askersund och Hallsberg. Drygt 30 medlemmar hade mött upp och fick några trevliga och intressanta dagar tillsammans. Mer om detta kan du läsa i kommande nummer av tidningen Ladugårdsförmannen - intill dess kan du ta del av lite bilder från stämman.

Foto: Therese Eriksson och Per E. Falk.

Det var glatt humör redan från början. Här håller Sven Brandel på och berättar någon anekdot från vekligheten för några av deltagarna. Till slut blev det dock såpass ordning i klassen att de inledande ...
... föreläsningarna från några av våra sponsorer kunde ta sin början. Först ut var Jonas Svensson från Lely som hade mycket intressant att berätta... ...liksom Carl Travliniczk från Agro Essential som bland mycket annat sålde Brown Swiss-sperma och juverhygiensprodukten Agro Clean som består av Schweizisk träull.
Efter detta drog stämman igång - en mycket givande stämma med bra diskussioner (läs mer i tidningen)... ... och även mötesarrangörerna från 5:an var nöjda - här ler Birgitta Linderkers och Hans-Christer Bååth ikapp.
Mötesordföranden Johan Linderkers ledde stämman med den äran - här avtackas han av förbundsordförande Falk.. Efter detta var det dags för högtidligheter i form av utdelande av utmärkelser. Förbundets förtjänstmärke delades ut Anders Karlsson, Stenkvista som dock inte var på plats utan istället blev uppringd.
På plats var däremot Tommy Karlsson från Rimbo som även han förärades med ett förjänstmärke för bl a lång och trogen tjänst som ordförande i avd 4 Uppland, ledamot i diplomkommittén och återkommande skribent i tidningen. Även Lars-Göran Gustavsson, mångårig kämpe i avd 9 Västergötland, uppmärksammades denna dag genom att tillerkännas den finaste utmärkelse en kogubbe kan få - han blev nämligen utsedd till hedersledamot i förbundet - stort grattis till Lars-Göran.
Efter stämman blev det dags för en synnerligen god och rikligt tilltagen middag - när det sedan blev dags för dessert serverades det också underhållning i form av ... ...en skönsjungande barbershop-kör från trakten i vilken även stämmans ordförande Johan Linderkers ingick. Därefter blev det lite trevlig samvaro på förläggningen innan det blev dags för sängen ...
...för att orka upp till den andra dagens aktiviteter som bestod av ett studiebesök på Sörbnäs utanför Kumla. Naturligtvis var det skyddskläder som gällde ... ... vilket inte var det lättaste att få på sig i snålblåsten - men vår östgötske revisor Bjarne Lundblad påtog sig rollen som påklädare så alla blev tillslut inplastade - här är det Hans Christer Bååth som får en hjälpande hand av Bjarne.
Väl påklädda började vi med att beskåda robotgropen bestående av 2 x 5 GEA-robotar. Efter vissa inkörningsproblem var man nu mycket nöjd med funktionen - men då det är ett ganska ovanligt märke gällde det att ha en viss lagerhållning på de mest känsliga delarna.
Här står korna på den ena sidan och väntar på sin tur att få komma in och mjölkas. Det lite speciella med detta system är att korna släpps in och ut från samma sida.
Henrik Boo berättade ingående om Sörbnäs. Namnen är en ordlek på gårdsnamnen Sörby, Näsby och Nynäs. Sven Fisher på Sörby och Rickard Pettersson på Näsby hade tidigare samarbetat och köpte sedan Nynäs där den nya ladugården är belägen. Med stort intresse lyssnade vi på vad Henrik hade att berätta - här i form av Göran Brodin, Lars Widstrand och Emma Brodin.
Den nya ladugården för 500 kor stod färdig 2010 och är en mycket imponerande skapelse. Korna var generellt mycket rena och fina - bland annat beroende på de automatisk ryktborstar som fanns på sina ställen. Här får en svart och en röd kossa samtidigt svansrotsmassage.
Besättningen består till 50 % av SRB och 50 % av SLB och i allt väsentligt kör man rasrena parningar ... ... vilket är väldigt sympatiskt då man därigenom tar ett ansvar för avelsarbetet (SRB-tjurarna 1716 Sörby och S. Signal kommer för övrigt från Sörby).
Här ser vi Sven Brandel i samspråk med några av de röda. Generellt sett var djuren mycket lugna och trevliga - det gäller t.ex. denna röda stjärna ...
... liksom denna stilfulla svarta Donna .... ... och denna ädla röda linslus.
Efter att ha sett färdigt på den nya ladugården vandrade vi vidare mot att ta en titt på foderanläggningen... ... men först skulle några kolla vad som dolde sig bakom detta fönster.
Till slut kom vi dock fram till foderanläggningen där man hade full kontroll över olika foderpartier så att de kunde utfodras optimalt. Därpå ställde vi kosan till sinko- och småkalvsladugården som bara den var lika stor som många lösdriftsladugårdar för mjölkande kor.
Hela bygget imponerade mycket på bl a denna skara medlemmar. En alldeles nyfödd kalv fick vi också tillfälle att beskåda ...
...liksom denna grupp med lite äldre småkalvar. Vi fick även titta i den "gamla" ladugården för 200 kor från 2007 som numera inhyste ungdjur - helt nyligen hade man nämligen sålt de 200 kor man hade här för att på så sätt få en rationellare och mer personaleffektiv och lönsammare produktion.
Ute i gamla mjölkrummet hittade vi dessa förhållningsregler enligt den så kallade Lean-modellen. Efter detta var det så dags att tacka för oss för ett mycket trevligt besök i denna synnerligen välskötta besättning och för mycket trevlig guidning ...
... och detta gjorde vi med att överräcka en bättre chokladask till Henrik för placering i personalrummet - och även uttala ett stort och varmt lycka till inför framtiden i den tuffa ekonomiska verklighet som även stora rationella gårdar som Sörbnäs lever i. Efter det trevliga besöket på Sörbnäs avslutade vi så stämmodagarna med att inta lunch på ett värdshus i närheten efterföljt av den obligatoriska gruppbilden (vilken som vanligt togs i sista minuten när en del av besökarna redan hade hunnit påbörja hemfärden.

Ett stort tack till avdelning 5 Närke för en väl arrangerad och genomförd stämma!

 

 

 

© 2013 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad den 12 maj 2013.